2019. november 20.

II. MÁRTON-NAPI DÍNOM-DÁNOM


Az esős idő kedvünket nem szegte Márton napjának megünneplésében a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban!!! A szervezők a rossz időre való tekintettel ingyenessé tették, s hirdették meg reggel a programra való belépést.
A látogatókat kézműves játszóházi foglalkozások, a Szépenszólót Társulat előadása, az Agyagbanda remek muzsikája és az időjárásra való tekintettel a "lábon járó" Vagabanda Társulat szórakoztatta, s a Miskolci Gombász Egyesület ismeretterjesztő bemutatóval várta az érdeklődő látogatókat. Sápi Jánosné pártakészítő népi iparművész egyesületi tagunk pénteken nyílt szép kiállítását tekinthették még meg az érdeklődők, az Alkotóház kiállítótermeiben.

S a kézműves vásárban, a szép portékák között mindenki megtalálhatta a legkedvesebb vásárfiát. Ebédkor a Márton napi elmaradhatatlan ludaskása várta a finom falatokra vágyókat. De ezen kívül még sok finomságot ehetett-ihatott bárki, aki eljött a rendezvényre. Mert hát volt itt többféle sütemény, házi pogácsák, tócsni és nagyon finom fánk, aki kihagyta sajnálhatja! De természetesen ingyen járt egy libazsíros kenyér és egy forró tea mindenkinek a belépéskor. A kézműves foglalkozásokon megtanulhatták a gyerekek, de akár a felnőttek is, hogy mi az a kukoricamorzsolás, de például kukorica csutkából babát készíthettek az ügyes kezűek. Ha már Márton napi ünnepség, így hát a liba elmaradhatatlan, készültek is szépen sorba textilből a kis libák. De élő libával is találkozhattak a látogatók a rendezvényen, az Alkotóház udvarán, a gyerekek nagy örömére. 
Örülünk, hogy idén is, immár második alkalommal, együtt ünnepelhettük meg Márton napját! 
Köszönjük minden közreműködő munkáját a rendezvényen!